Zink
Werking:
Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, wondgenezing, de reproductie, groei en ontwikkeling, het gedrag en het leren, de smaak en geur, bloedstolling, de functie van het schildklierhormoon en insuline.
Zink is één van de belangrijkste spoorelementen in ons lichaam en komt in elke lichaamscel voor. In de cellen zorgt zink ervoor dat pathogenen (virussen, bacteriën, ... ) niet meer makkelijk kunnen binnendringen. Selenium versterkt dit mechanisme.
Een teveel aan zink kan echter ook neveneffecten hebben. Te veel zink kan een koper- en ijzer tekort veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot bloedarmoede. Te veel zink kan ook tot vergiftiging leiden. Dit uit zich bijvoorbeeld in diarree, braken en misselijkheid. Zinkvergiftiging is echter vrij zeldzaam. Vanwege deze bijwerkingen zijn zinktabletten en dergelijke slechts geschikt voor tijdelijk gebruik.
Met een gevarieerd voedingspatroon kom je al een heel eind. Hieronder vind je voedingsmiddelen die een goede dosis zink bevatten.
Voedingsmiddelen:
- Rood vlees (vooral rundvlees)
- Lever (kalfs, varkens, runds)
- Harde en zachte kaas (bijv. Gouda, Edammer)
- Zeevruchten (met name oesters)
- Eieren
- Linzen
- Zonnebloempitten
- Pompoenzaden
- Gierst
- Havervlokken
- Sojabonen
- Noten
- Maïs
- Tarwe
- Volkorenproducten
-