Welke vetten gebruik je best?

Verzadigde vetzuren zijn het meest stabiel en blijven ook stabiel bij verhitting. Daarom kan je deze best gebruiken om in te bakken en te braden.

  • reuzel, smout
  • kokosvet, palmvet
  • echte boter (grasboter, melkvet)

 

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn iets minder stabiel bij verhitting. Daarom kan je ze best niet verhitten op hoge temperaturen (+180°C) en ook na verhitting steeds weggooien. 

  • olijfolie

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn niet stabiel bij verhitting. Je gebruikt deze best alleen in koude gerechten. 

  • walnootolie, lijnzaadolie, koolzaadolie
  • maïskiemolie, zonnebloempitolie

 

Wist je trouwens dat de dubbele binding(en) in de onverzadigde vetzuren door verhitting kunnen omzetten in trans-configuratie. Hierdoor krijg je transvetten die zeer slecht zijn voor onze gezondheid.