Vitamine B12
Ook deze vitamine is gekend onder een andere naam, namelijk methyl- en adenosylcobalamine. Maar vitamine B12 is iets makkelijker om te onthouden.
Ze wordt ook wel eens de rode vitamine genoemd omdat ze vooral voorkomt in rood vlees en lever.
Om vitamine B12 goed te kunnen opnemen is het belangrijk dat je een goede maagwerking hebt. De maagwandcellen maken namelijk "intrinsic factor" aan. Deze bindt zich aan vitamine B12 zodat deze in de dunne darm kan opgenomen worden. Als dit niet goed werkt zal de vitamine B12 niet door het lichaam worden opgenomen.
In plantaardige voeding zit nauwelijks vitamine B12. Hierdoor zijn mensen met een streng vegetarisch of veganistisch levensstijl makkelijk vatbaar voor een vitamine B12 tekort. Maar omdat ons lichaam maar een kleine hoeveelheid nodig heeft komt dit vaak jaren later naar boven en wordt de link niet altijd gelegd. Gelukkig kan je de waarde van B12 in je lichaam laten checken door een bloedanalyse te doen.
Functies van vitamine B12:
- Net zoals foliumzuur speelt vitamine B12 een rol bij de DNA-replicatie en de RNA-aanmaak.
- Hierdoor is het mee verantwoordelijk voor de uitrijping van stamcellen in het beenmerg tot rode en witte bloedcellen.
- Het heeft ook een rol in de aanleg van neurale buis bij de foetus
- Het draagt bij tot de optimale kwaliteit en kwantiteit van sperma.
- Vitamine B12 zorgt mee voor een goede aanmaak en bescherming van de myelineschede van de zenuwcellen. Die myelineschede zorgt ervoor dat de overdracht tussen de zenuwcellen vlotter verloopt. Hierdoor draagt vitamine B12 bij tot het psychisch welbevinden, geheugen, concentratievermogen, evenwicht en coördinatie.
- Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het aminozuur- en eiwitmetabolisme. Samen met de vitamine B6 en foliumzuur zorgt het voor de omzetting van homocysteïne in cysteïne en methionine. Wanneer dit niet optimaal gebeurt kan homocysteïne zich opstapelen in je lichaam. Homocysteïne is een vrij radicaal dat in verband wordt gebracht als risicofactor voor hart- en vaatziekten, osteoporose en de ziekte van Alzheimer.
- Daarnaast is vitamine B12 ook belangrijk voor de slijmvliezen, goede maagwerking, spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Dit alles zorgt dan weer voor een goede energiestofwisseling.
Voedingsbronnen van vitamine B12:
- (rood) Vlees, orgaanvlees (lever, hart, nieren)
- Gevogelte (wit vlees)
- Zeevoedsel (krab, oesters, mosselen, zalm, sardines)
- Eierdooiers, melkproducten, kaas